Akadálymentes logó

 

XVI. évfolyam 99. szám /2007/2. március-április-május

2007-06-04

KÖZHÍRRÉ TÉTETIK!

Védekezzünk a
vörös csupaszcsiga ellen!
Idén ismét nagyon elszaporodtak a vörös csupaszcsigák, ezért felhívjuk a szíves figyelmüket a védekezési módokra.
1. Rendszeres kaszálás, gyommentesítés
2. Növényvédő-szeres kezelés DELICA, MESUROL vagy LIMEX csigaölő szer.
3. Kerítések és közlekedő utak mentén oltatlan mészpor vagy porított szuper-foszfát csíkok kiszórása. KONYHASÓ KIJUTTATÁSA NEM JAVASOLT!
4. Csigák összecsalogatása: burgonya,- uborkadarabokkal, vizezett korpával, sörcsapba alkalmazásával. (Műanyag pohár félig töltve sörrel.) Csigák összegyűjtése a késő esti és kora reggeli órákban, azok megsemmisítése.
5. Lehetőleg reggel öntözzünk, kerüljük az esti locsolást.
6. Visszafertőzés megakadályozására horganyzott lemezből 40-50 cm-es "csiga-kerítés" kihelyezése.
7. Csigákat riasztó növények telepítése (Begónia, fekete ribizli, paradicsomhajtás, levél.)

AZ ÖN EGYÜTTMŰKÖDÉSE MINDANNYIUNK ÉRDEKE!

Tájékoztató a víz- és csatornadíj számlázásról

Mint tapasztalták, májusban elmaradt a szokásos időpontra meghirdetett közműdíj szedés. Ennek oka az volt, hogy a Somogyvíz Kft. által készített víz- és csatornadíj számlák hibásak voltak, és a polgármester asszony új számlák készítésére utasította a szolgáltatót.
Mint már a tavalyi évben megszokhatták, a vízdíjból locsolási kedvezményt, illetve önkormányzati támogatást kapnak a szolgáltatást igénybe vevők. A Somogyvíz Kft. ebben az évben kiadott számlákon nem érvényesítette a locsolási kedvezményt. Várhatóan május 30-án lesz a májusi közműdíj fizetés.
Minden fogyasztó két számlát fog kézhez kapni, egy mínuszos számlát, melyben a 2007. évi korrekciót írják jóvá, és egy átalány számlát, mely már helyesen tartalmazza a 2007. évi locsolási kedvezményt és önkormányzati támogatást is. A számla mellé tájékoztató levelet is kapnak, ami részletesen leírja a díjfizetés rendszerét. Két fontos adat: locsolási kedvezmény egész évben 15%, az önkormányzati támogatás 75 Ft/m3 csatornadíjra kizárólag a lakossági fogyasztóknak. .

Gondozott virágos porták

Somogyjádon az idei évben is az önkormányzat egy kertész vállalkozóval, és közmunkaprogramos dolgozókkal elvégeztette a közterületek virágosítását. Az összköltség 550 ezer forint, melyből közel hétezer virág került kiültetésre.
Az önkormányzat 2007-ben is meghirdeti a gondozott virágos porta akciót, melyet az ügyrendi bizottság javaslata alapján a május 16-i ülésen jóváhagyott.
Hat szemléző csoport alakult a civil szervezetek tagjaiból, intézmények dolgozóiból, illetve önkéntesekből. A falut három alkalommal járják végig augusztus 10-ig, majd összesítik az egymástól független eredményeket, és augusztus 13-án délután kerül sor a csapatvezetőkkel az értékelésre.
A bíráló bizottságok javaslata alapján szigorítottunk az értékelés szabályain: idén 10-15 legszebb porta díjat, illetve köszönőleveleket küldünk azoknak, akik évek óta példaértékűen gondozzák portáikat és az azok előtt lévő közterületeket. Húsz ingatlantulajdonos vehet részt majd a hagyományos kiránduláson, melynek időpontja augusztus 30, az úticélt később határozzák meg.

Külföldi egyházi támogatások

A közelmúltban több meglepetés is érkezett Somogyjádra Fernitzből, illetve Amersfoortból. A fernitzi katolikus nőegylet tagjai ruhákat, cipőket és használati eszközöket gyűjtöttek össze: Ignácz János autója és utánfutója zsúfolásig telve érkezett a művelődési házhoz. Köszönjük Ziegler polgármester úr feleségének, Barbara asszonynak, és képviselő-társának hogy elkísérték és átadták az adományt, és külön köszönjük Ignácz Jánosnak, hogy átvállalta a szállítás költségeit. Az alapszolgáltatási központ által szervezett átadáson a szociálisan rászorultak boldogan válogattak az osztrák ajándékokból.

Napokban a holland amersfoorti református gyülekezet tagjai jöttek Somogyjádra. A két lakóotthon gyermekeinek komplett játszóteret, kosárlabdapalánkot, és labdákat ajándékoztak a közelgő gyermeknap alkalmából.
Az otthonok lakói és gondozói nevében köszönjük a református egyház, az amersfoorti gyülekezetek önzetlen és rendszeres támogatását, és külön köszönjük a vendégeket fogadó somogyjádi családok magyaros vendégszeretetét!

Forrás: Jádi Újság
Szerző: Lőrinczné Kiss Ilona

Monday the 28th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates