Akadálymentes logó

 

XVI. évfolyam 102. szám 2007/5. november-december

2007-11-29

Ez történt októberben ...

Idősek hónapja:

Október az idősek hónapja. Több éves hagyomány, hogy ebben az időben megtartjuk az idősek napi rendezvényt. Az alapszolgáltatási központ és a képviselő-testület által szervezett ünnepségre a 60 évesnél idősebbek kaptak meghívást, melyet közel kétszázan el is fogadtak.
A polgármester asszony köszöntője után az óvodások és iskolások kedveskedtek zenés, táncos műsorszámokkal. "Sztárvendégként" a magyaregresi nyugdíjasklub tagjai adtak színvonalas, humoros, táncos-zenés műsort. A vendégek a vacsora elfogyasztását követően fiatalos lendülettel tettek tanúbizonyságot tánc és énektudásukról, bizonyítva a régi slágert: "nem csak a húszéveseké a világ".
Hagyomány továbbá az is, hogy a szomszédos település nyugdíjasai meglátogatják egymást. Idén a jádiak fogadták az osztopáni nyugdíjasokat az "Együtt Könnyebb" Időskorúak Otthonában. A kellemes, jó hangulatú délutáni összejövetel a gondokat, problémákat is feledtette.


Újabb kiállítás:

Földünk világtengereiben, óceánjaiban hemzseg az élet. Az itt élő állatok közül a puhatestűek törzsébe tartoznak a kagylók, a csigák és a fejlábúak. Amióta ember él a Földön, mindig gyűjtötte, csodálta ezeket.
A helytörténeti kiállítóhelyen bemutatott tengeri anyag Rajnainé Horváth Éva, volt somogyjádi tanárnő gyűjteményéből való. A több száz bemutatott héj egy része saját gyűjtésű, vásárolt, illetve ajándék. A bemutatott csigák között van szárazföldi, a legnagyobb részük azonban tengerekből származik.
A kiállítás anyagát még korallok, tengeri sünök, csillagok alkotják, sőt felfedezhetünk egy csikóhalat is. A kiállítás érdekessége, hogy látható a világ legnagyobb csiga- és kagylófaja is. Érdekesség még, hogy a héjjak legnagyobb része jobbra csavarodik, de a gyűjteményben két faj is található, amely viszont balra.
Jókai Mór írását választottam a kiállítás mottójául, hiszen nem mindenki tudja, hogy ő is rendelkezett egy nagyobb tengeri csiga gyűjteménnyel: "A tenger pillangói a csigák." - tette hozzá a gyűjtő.
A kiállítás megtekinthető minden nap, előzetes egyeztetés Tokaji Lajosnál.


Emlékfa ültetés, táblaavatás, játszótér:

A millennium éve óta hagyomány, hogy Somogyjád újszülöttjeinek emlékfákat ültetünk. Erre minden év októberében kerül sor, így történt 2007-ben is. A csemetéket - a tavalyi ültetés folytatásaként - immár a harmadik helyen, a fogorvosi rendelő mögötti területen, a Régi Állomás téren kialakított parkban történt. A kisgyermekek nevei emléktáblákra kerültek, melyet mindhárom helyszínen elhelyeztünk és avattunk.
Idén fát ültettek: Bodó Dávid, Góczán Tünde, Góczán Hanna, Kovács Viktória, Ignácz Attila, Farkas Keve, Horváth Dorina, Csizmadia Nóra és Proksa Bence szülei.
Ezzel együtt birtokba vehették az újabb játszóteret a gyerekek, amit örömmel azonnal ki is próbáltak.

Forrás: Jádi újság

Thursday the 19th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates