Széchenyi 2020. - befektetés a jobe
Akadálymentes logo

 

XVII. évfolyam 113. szám /2009/3. Május - Június - Július

2009-07-03

PEDAGÓGIAI DÍJAT VETT ÁT MINDENKI „LILI NÉNI”-JE

A Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás június 5-én negyedik alkalommal rendezett pedagógusnapi ünnepséget. A szentbalázsi faluházban köszöntötték a 40 kistérségi oktatási intézmény vezetőjét, és rajtuk keresztül a kistérségben dolgozó 250 pedagógust. A rendezvényen négyen vehettek át kistérségi pedagógiai díjat, köztük Fehér Istvánné, a somogyjádi óvodai intézményegység vezetője.    • ­ A mostani kitüntetés egy 28 éves óvónői hivatás eredményeinek elismerése. Hogyan, honnan indultál? Miért ezt a hivatást választottad?Nehéz meghatározni, hogy mi visz rá bennünket arra, hogy életünk mindennapjait a gyermekeknek áldozzuk. Az óvónői hivatás már gyermekként is vonzott. Szerettem a kisebbekkel foglalkozni, játszani. Később számos olyan művészeti ághoz közel kerültem,--  rajzoltam, kórusban énekeltem, néptánccsoportban táncoltam -, ami jó alapot teremtett ahhoz, hogy ezeket a tevékenységeket másokkal is megszerettessem. Akkor érzem jól magam, ha sokan vannak körülöttem, „nyüzsöghetek", szervezhetek. Nagyon jó érzés, és egyben hatalmas felelősség is befolyásolni a gyermekek, a szülők, a kollégák életét. Azt mondhatom, hogy a bábozás, a mese, a rajz, az ének, vagyis a munkám a hobbim is egyben.

 

A kisgyermekek erősen kötődnek hozzád, több évtizedes pályád során több generáció hallgatta meséidet, tudattalanul tanulták tőled az emberi lét, az együttélés alapvető szabályait. Milyen érzés, hogy ma már az egykori óvodásaid gyermekeit nevelheted?

 

Nagyon jó, nosztalgikus érzés. Szinte hihetetlen, hogy az első somogyjádi csoportomba járt a kisfiam, jövőre pedig már az unokám lesz óvodás. Az, hogy egykori növendékeim ezt az óvodát választják gyermekeiknek, bizonyítja, hogy ők is szerettek ide járni, intézményünkkel meg vannak elégedve.    • ­ Munkád elismeréseként 2008. augusztus 1-jétől óvodavezetői megbízást kaptál. Vezetői tevékenységed nagymértékben túlmutat a somogyjádi óvoda falain. Továbbképzések, találkozók, előadások szervezésével segíted a kaposvári mikrotérség óvodáinak szakmai együttműködését. Az új feladatok milyen változást hoztak a munkádban, az életedben?Az elmúlt évben sokirányú, megosztott figyelemre volt szükségem ahhoz, hogy elláthassam óvónői feladataimat és emellett napi rálátásom legyen a tagóvodák, a kollégáim munkájára is. Sokan várták kérdéseikre tőlem a választ. Sok feladatot adott az óvoda akadálymentesítése is.

 

Törekedtem arra, hogy minél több olyan programot szervezzek, amelyek segítenek abban, hogy az óvoda

 

 munkáját minél szélesebb körben megismerjék. Az óvoda 30 éves fennállásának ünnepségén, az akadálymentesített épület átadásán, a Kárpáti Magdolna pszichológus nevével fémjelzett továbbképzésen számos közéleti személyiséget, egykori és jelenlegi kollégát láttunk vendégül. Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg a júniusban tartott sport napot, ahol tagintézményeink óvodásait, óvónőit láttuk vendégül.

 

Sokat dolgoztunk a szülői munkaközösségi tisztségek megújításán. A szülők segítségével minden óvodás részt vehetett a patcai Katica Tanyára tervezett kirándulásunkon.

 

Tevékenységeinket igyekeztem úgy irányítani, hogy az óvoda régi, elismert értékeit, hagyományait megtartva alkalmazkodhassunk az új kihívásokhoz. Nagy szervezést igényelt, hogy minden feladatra legyen kellő idő, energia.    • ­ Mit jelent számodra a kistérség pedagógiai díja?Nagyon nagy dolog az, hogy erre a díjra a közvetlen vezetőim terjesztettek fel. Ez azt bizonyítja, hogy odafigyelnek rám, fontosnak tartják a munkámat. Kovács Gyuláné igazgatónőnek szeretném megköszönni támogató segítségét az új, vezetői beosztásommal kapcsolatban. Hálás vagyok Lőrinczné Kiss Ilona polgármester asszonynak, illetve az óvodát fenntartó önkormányzatoknak azért, mert minden ötletünket, elképzelésünket meghallgatták, támogatták.

 

   Azt szoktam mondani, hogy egyedül nem tudok tenni semmit. Szükség van segítő fülekre, kezekre. Éppen ezért tudom, hogy ez az elismerés nem csak nekem, hanem kollégáimnak is szól, akik segítőim voltak ezen az immár 28 éve tartó úton.

 

Interjút készítette: Balogh Réka

Forrás: Jádi Újság

Wednesday the 24th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates