Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 117. szám /2010/1. január-február-március

2010-03-11

KUTYATARTÓK FIGYELMÉBE!

A kóbor ebek problémája minden egyes településen jelen van.

 

A problémára egy úttörő kezdeményezés jelenthetné a megoldást: a településen található összes eb tartós egyedi azonosítóval történő ellátása.

 

Az egyedi azonosítás lényege: az ebek bőre alá ültetett mikrochip egy 15 számjegyből álló kódot tárol, amely egy készülékkel beolvastatható. A 15 számjegyű kód segítségével egy adatbázisból visszakereshető az eb tulajdonosa. Ilyen módon a hatóság előtt ismertté válnának az ebtartók, így lehetne velük szemben szankciókat alkalmazni, vagy segítő intézkedéseket tenni.

 

A chipeltetés egyszeri jelentősebb költségráfordítással jár, ami az ebtulajdonosokat nem terhelné, mivel a Kaposvári Többcélú Kistérségi Társulás, valamint Somogyjád Önkormányzata 50-50%-os arányban átvállalja.

 

A chipeltetést a veszettség elleni oltással egy időben el lehetne végezni 2010.április 1. és 2010.május 31. között. Az ebtartóknak költséget így csak a kötelező oltás jelent az előző évekhez hasonlóan.

 

A megvalósítás érdekében 2010.január hónapban összeírás készült Somogyjád közigazgatási területén található ebekről. Hozzávetőlegesen 470 db eb van községünkben. 

 

Az oltás és chipbeültetés időpontjáról minden ebtartó „gazdát" helyben szokásos módon tájékoztatunk.


Forrás: Jádi Újság

Thursday the 21st. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates