Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 120. szám /2010/4. szeptember-október november

2010-11-02

CSONTSŰRŰSÉG MÉRÉS SOMOGYJÁDON

Február 27-én a somogyjádi Egészségházban zajlott a csontsűrűség szűrővizsgálat.

 

A Kaposi Mór Oktató Kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodájának segítségével történt a helyi szűrés szervezése.

 

A lakosság körében népszerű volt a fájdalommentes és néhány percet igénylő vizsgálómódszer. Somogyjád mellett Alsóbogátról és Várdáról is jelentkeztek a 45 év feletti korosztályból. Összesen 137 főt vizsgált meg a szakasszisztens és az eredményt azonnal meg is tudhatták az érintettek.

 

A szűrés folyamatosan zajlott 9 órától 16 óráig, jó hangulatban, kevés várakozással és azzal a jó érzéssel, hogy a jelenlevők tettek valamit egészségük megőrzésének érdekében.

 

Az eredmények alapján 57 főnek további vizsgálatra és kezelésre van szüksége. Ez az arány túlságosan magas.

 

Mi ennek az oka?

 

A közép- és időskorú embereket fenyegető „néma kórnak" is nevezett csontritkulás tüneteket nem okoz. Előrehaladott állapotban a csontok szerkezete a kalciumvesztés miatt gyenge lesz, törékennyé válik. Például ezért gyakori időskorban a combnyaktörés.

 

Szerencsére ez a betegség olyan kór, amit meg tudunk előzni. Fogyasszunk rendszeresen magas kalcium tartalmú élelmiszereket (tejtermékeket, káposztaféléket, nyers csonthéjasokat, magvakat), mozogjunk sokat és járjunk 2-3 évente szűrésre.

 

Fontos, hogy az egészséges táplálkozást már a gyerekeknek is megtanítsuk, a megfelelő csontozat kialakulása érdekében.

 

Végül a védőnő külön megköszöni a résztvevők pontos megjelenését és fegyelmezett viselkedését, amely hozzájárult a szűrés sikeres lebonyolításához.

 

Nagyné Csányi Erzsébet védőnő


Forrás: Jádi Újság

Monday the 6th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates