Akadálymentes logó

 

XX. évfolyam 134. szám 2013 /3. május-június

2013-07-20

Sporthírek

Június első hétvégéjén ért véget a megyei I. osztályú labdarúgó bajnokság. Felnőtt csapatunk a 12. helyen végzett a 16-os mezőnyben. Ha röviden értékelni kellene az elmúlt szezont, akkor fogalmazhatnánk úgy is, hogy csalódást jelentő hely volt ez az eredmény, hiszen a játékosállomány alapján, ennek a társaságnak jóval előkelőbb helyen kellett volna végeznie a tabellán. A szereplést lehetne hosszabban elemezni is az okokat keresve. Röviden talán annyit, hogy a sok sérülés, a fegyelmezetlenség, és a rengeteg belső probléma okozta azt, hogy a csapat a valós tudása alatt teljesített.

 

U-19-es csapatunk szereplésére is ugyanezt lehetne elmondani, hiszen náluk sem a tehetséggel volt a baj, hanem hozzáállásbeli, magatartási okok vezettek oda, hogy a dobogós eredmény helyett, az utolsó fordulóra a 8. helyre csúsztak vissza. A végén már a létszámmal is gondjaink voltak, hiszen az U-16-os, és az U-13-as csapatból is kellett szerepeltetni játékosokat, hogy ki tudjunk állni. Sajnáljuk, hogy néhány rossz szemléletű, magatartású labdarúgónak a viselkedésével sikerült elrontani egy szépen induló bajnoki szezont.

 

U-16-os csapatunk szereplése elfogadhatónak minősíthető, hiszen ők teljesen újak voltak a bajnokságban. Az őszi kevésbé sikeres idény után, szép tavaszt produkáltak, és a középmezőnyben végeztek. A 13 éveseinknél a cél az volt, hogy némi rutint szerezzenek, itt az eredménynek nem volt jelentősége, ahogy a Bozsik-programban szereplő fiatalabb csapataink esetében sem. Örvendetes, hogy vannak ügyes, tehetséges gyerekek, akik szívesen jönnek focizni, és akikből később jó játékos válhat, ha megmarad a lelkesedésük.

 

A bajnokság végét követően a közel másfél hónapos szünet hamar véget ért a játékosaink számára, hiszen a felnőtt és az U-21-es csapat már megkezdte a felkészülését az augusztusban kezdődő megyei I. osztályú bajnokságra. A többi korosztály kicsit később, szeptemberben fog kezdeni. Sok tekintetben más lesz a következő idény. Kötelező jelleggel a megyei I. osztályban 8 csapatot kell versenyeztetni már (a 7 évesektől a felnőttekig), ami gyakorlatilag félprofi körülményeket jelent. A tiltakozás nagy ez ellen, hiszen a csapatok többségének ez megoldhatatlan, összeegyeztethetetlen feladatot jelent, főleg a kisebb települések esetében, ahol egyrészt kevés a gyerek, másrészt pedig elég nagy leterheltséget jelent mindenki számára. A Somogyi Hírlapban megjelent terjedelmes cikk is foglalkozott ezzel a témával, de úgy látszik, hogy a labdarúgó szövetség nem hajlandó változtatni ezeken a feltételeken, és ráerőlteti ezt a csapatokra. Éppen ezért, egyesületünk vezetése az önkormányzattal és az iskolával történt egyeztetés után sokáig mérlegelte azt, hogy vállalja-e a magasabb osztályban való indulást, melyet végül megtett. Ennek az volt az oka, hogy egy esetleges visszalépés, a játékosoktól kapott visszajelzések alapján,

 

könnyen a somogyjádi foci megszűnését eredményezte volna. Nem akartuk, hogy ez a sokakat érdeklő, rendszeres, állandó hétvégi szórakozási lehetőséget nyújtó program is megszűnjön Somogyjádon, így bevállaltuk, hogy ezen nagy teher mellett, de továbbra is a megyei I. osztályban induljon a labdarúgó csapat. A működéshez viszont elengedhetetlen az önkormányzat, az általános iskola, a szülők támogatása, amire számítunk, és egyben köszönünk is.

 

Az indítandó csapatok számán kívül sok más változás is történik. A felnőtt és U-21-es csapat játékosállománya jelentősen kicserélődik. A rossz szemléletű, problémás játékosoktól megválunk, távozásuk elé nem gördítünk akadályt, hiszen viselkedésükkel nagyban hozzájárultak a korábbi gyengébb szerepléshez. Sajnos olyanok is vannak, akikre továbbra is számítottunk volna, de ígéretükkel ellentétben, elsősorban anyagi szempontok által vezérelve más csapathoz igazoltak. Helyettük próbálunk új játékosokat szerezni, valamint az utánpótlásunkból beépíteni a felnőtt csapatba. Riválisaink többnyire jobb helyzetben lévő egyesületek, akikkel nehezen tudunk versenyezni, ezért az átigazolási időszak végéig még sok a tennivaló. De azért már vannak, és reményeink szerint lesznek érkezők is. A bajnokság augusztus közepén kezdődik, de addig edzések, felkészülési mérkőzések, sportorvosi vizsgálatok jelentik a programot. Ezeken az edzőmérkőzéseken biztosan pályára lépünk a Somogysárd, Toponár, Buzsák, Alsóbogát, Fonyód, Tamási ellen, és tervbe van véve még egy dombóvári mérkőzés is, ami egyelőre bizonytalan.

 

Bízunk benne, hogy a bajnokságban elérjük a kitűzött célunkat: a bentmaradást, és abban is, hogy utánpótlás csapataink is létszámhiányos kiállás nélkül, eredményesen szerepelnek. Szurkolóinknak, támogatóinknak köszönjük az eddigi segítséget, és reméljük, hogy a 2013/2014-es bajnoki szezonban továbbra is számíthatunk rájuk!

 

                                                              /Birkás Béla/


Forrás: Jádi Újság
Szerző: Birkás Béla

Tuesday the 13th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates