Akadálymentes logó

 

XXII. ÉVFOLYAM 141. szám 2015 / 1 január- március

2015-04-11

Népi kalendárium – áprilisi jeles napok

Április (ősi magyar nevén Szelek hava) az év negyedik hónapja a Gergely-naptárban. A hónapot Mars kedveséről, Venusról nevezték el, akit Aperirének is hívtak. A név jelentése „megnyitni” – ez valószínűleg utalás az ekkor kinyíló természetre. A 18. századi nyelvújítók szerint az április: nyilonos. A népi kalendárium Szent György havának nevezi.

 

Az időjárásban legszeszélyesebb hónapot, az áprilist a jó gazda különösen figyeli, s akkor örül, ha az csapadékos, mert azzal bő termést jelez. A Szent György havi eső ugyanis „kergeti a fagyot”, viszont esős májust jósol. Áprilisban "hét tél és hét nyár van" - tartja a mondás, utalva a szeszélyesen változó időjárásra. Április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen. De ha túlságosan nedves, a csigáknak kedvez. Áprilisi hőség után ritka a bőség. Az áprilisi fagy kevés gyümölcsöt hagy. Ha áprilisban dörög, musttal telik majd a csöbör. Ha a fecske fészket rak már, búzával telik a hambár. Minél korábban virágzik a kökény, annál hamarabb lesz aratás. Ha bőven terem a mezei saláta, bő évre számíthatunk. Ha táncra perdül a lepke, ültethetünk virágot a kertbe, mert a lepke a szedervirágot kedveli, és ha kivirágzik a szederfa, a hideg fagy nem tér vissza. A napoknak is fontos jósló szerepük van. Íme:

 

Április 6. Irén: Ha esős, szűk esztendőt jövendöl. Április 14. Ha Tibor napjára még nem zöldek a rétek, a gazdák túlzott jó termést nem remélnek. Ezen a napon szokott megszólalni a kakukk meg a pacsirta.

 

Április 24.: Szent György napja. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Ha eddig a napig nem jött meg a jó idő, már csak Orbánra (május 25.) érkezik. Szt. György napi eső jó termést ígér. Ha már előtte megszólal a béka, sokáig hallgat még azután (későre lesz meleg), ám ha csak Szent Györgytől brekeg, közeleg már a meleg. Akkor jó, ha a varjú már nem lát ki a búzából. Ha Szt. Györgykor dörren, lesz termés bőven.

 

Április 25. (Szent Márk) Pál fordulása. A bibliai Saulus Paulusszá változásának története alapján a kemény tél időjárásának átalakulását jósolják erre a napra: „Pál fordulás – télfordulás”. Ha a fülemüle megszólal, jó tavasz lesz, ha hallgat, változékony idő. Húsvét (legtöbbször április hónapban van) húsvéti eső = pünkösdig minden vasárnapra esőt jelent. Április utolsó napja ha jó időt hoz, vele hozza a jó termést is, ha rossz az idő, viszi a hasznot.

 

Érdemes tehát figyelni a népi kalendáriumra, hisz sok-sok év tapasztalata testesül meg benne.

Monday the 6th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates