Akadálymentes logó

 

XXII. ÉVFOLYAM 144. szám 2015 / 4 július-szeptember

2015-09-28

Tájékoztató a testület munkájáról

Polgármesterasszony a képviselő-testületi ülések közt eltelt időben is részletesen tájékoztatta a képviselőket a polgármesteri hatáskörben hozott döntésekről, az aktuális feladatokról. A lakosságot hirdetések útján, az önkormányzat honlapján és hivatalos facebook oldalán is rendszeresen tájékoztattuk az eseményekről, tudnivalókról.

 

A képviselő-testület számára a nyári hónapokban is sok feladatot adtak az aktuális pályázatok, a folyamatban lévő fejlesztések, építkezések valamint a folyamatos ellenőrzések. Az óvodai társulási tanács augusztus végén tárgyalta a Somogyjádi Mikrotérségi Mesevár Óvoda 2015/16-os nevelési év előkészítését, amely alapján rendben elkezdődött a munka az óvodában. Alapító okirat módosítást fogadtak el, mivel Mernyén, Somodorban és Magyaratádon vegyes csoportok indultak (bölcsőde) a csökkent gyereklétszámok miatt. A szociális társulási ülésen tájékoztató hangzott el a törvényi változásokról. Az intézményvezető vezetői megbízása ez év december 31-gyel lejár, így törvénykönyvi előírás szerint kiírták a pályázatot.

 

A képviselő-testület döntése alapján az ingyenes tankönyvre nem jogosult általános és középiskolás tanulók támogatásban részesültek 5.000-10.000 Ft közötti összegben. A felsőfokú tanulmányokat folytatók 10.000 Ft támogatást kaptak. A rekkenő nyári hőségben a munka zavartalansága érdekében klímaberendezést vásároltunk a Közös Hivatalba, az Alapszolgáltatási Központba és az Idősek Otthonába.

 

A képviselő-testület bérleti szerződést kötött a Somogy Megyei Rendőr-főkapitánysággal a rendőrőrs Kossuth utcai épületére. Új tanyagondnoki buszt vásároltunk pályázati támogatással. Az új Ford Transit már munkába is állt. A régi gépjárművet a testület 2,5 millió forintért értékesítette. A testület több alkalommal foglalkozott az egészségház felújításának - a pályázat által nem finanszírozott – feladataival. A lakás ablakait cserélték, csempe felületeket bontották, vakoltak, mázoltak és festették. Saját erőként mintegy 3 milliót biztosítottunk a teljes felújításhoz.

 

A képviselő-testület döntése alapján támogatási igényt nyújt be a rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatás forrására. A korábban ÖNHIKI néven ismert támogatási forma benyújtási határideje szeptember 30.

 

A 2016-os évtől fontos szervezeti változás lesz a családsegítés és gyermekjólét területén, hisz ez a két kötelező feladat egy helyre kerül. Vagyis az egy közös hivatalhoz tartozó önkormányzatoknak azonos intézményben kell ellátniuk e két feladatot. A képviselő-testület döntött arról, hogy továbbra is változatlan módon és formában, a Somogyjádi Mikrotérségi Szociális Társulás által kívánja a családsegítői és gyermekjóléti feladatokat ellátni. A képviselők tárgyalták a KAVÍZ Gördülő Fejlesztési Tervét, amely a cég beruházási, felújítási és pótlási terveit tartalmazza a somogyádi vízműre és szennyvízhálózatra vonatkozóan.

 

Jádi delegáció is képviselte Somogyot a horvátországi Bjelováron rendezett mezőgazdasági vásáron. A közös somogyi standon jádi kézműves munkákat mutattunk be.

 

Somogyjád Község Önkormányzata a szándéknyilatkozat aláírásával ismét csatlakozott a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázathoz. Megkezdődött a 2016. évi Start munkaprogram valamint a Leader pályázatok tervezése.

 

Hat közintézményben megtörtént a napelemek átadása,- a napokban cseréli az Eon a mérőórákat, így lényeges megtakarítás várható.


A iskola előtti parkba a Somogyjádi Polgárőr Egyesület pályázati támogatásával két térfigyelő kamerát helyeztünk el. Bízunk abban, hogy a sok bosszúságot, felesleges költséget jelentő rongálások megszűnnek. 

 

A Földhivatal helyszíni szemlét tartott a motocross pályánál. A napokban érkezett jegyzőkönyv alapján legkésőbb október 15-ig vissza kell állítani az eredeti állapotot. Az itt elhelyezett illegális szemétlerakás megszűntetése érdekében kamera került a vasút mellé is. Ismételten kérjük a lakosságot, hogy vegyék igénybe a szemétszállítási szolgáltatást.  A szabadidőparkba a színpad elé elkészült viacolorból a térburkolat. Több helyen járdajavításra is sor került.

 

Az alapos előkészítő munkának és a települési összefogásnak köszönhetően sikeres, emlékezetes falunapon vehettek részt mindazok, akik kilátogattak az iskola udvarára. A falunapon pályázati támogatással roma kulturális programokra is lehetőség nyílt.


Nagy öröm, hogy a falunapon átadhattuk a felújított rendőrőrsöt és az egészségházat. Mindkét átadásról részletes fényképes beszámolót olvashatnak.

Tuesday the 11th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates