Akadálymentes logó

 

XV. évfolyam 94. szám /2006/5. július-augusztus

2006-08-31

Arattunk! - Arattunk? -Interjú a mezőgazdasági szövetkezet elnökével-

A nagy melegben, a nyári aratások után a Jádi Újság szerkesztősége meglátogatta a Somogyjádi Mezőgazdasági Szövetkezet elnökét, Szerényi Zoltánt, és interjúra kérte. Július végén egy gépbemutató idején érkeztünk, és mi is megcsodálhattuk a korszerű, többfunkciós mezőgazdasági eszközöket.
- Ősszel hozzánk is hoznak gépeket kipróbálásra, és lehetőség lesz arra, hogy megismerhessék a környék gazdái is ezeket a korszerű berendezéseket. Ezek nem csak hatékonyabbak, hanem gazdaságosabbak is. Ilyen gázolajárak mellett nem mindegy, hogy mennyit fogyasztanak. És természetesen fontosnak tartjuk, hogy a dolgozóink is komfortos körülmények között dolgozzanak.
- Hogy sikerült az idei aratás a szövetkezetnél?
- Az őszi árpa, repce és búza volt a nyári betakarítási sorrend. Az árpa szép színvonalon termett, 6 tonna termés lett hektáronként. A repce gyengébb volt, mint az elmúlt két évben, de a közel 30 mázsás átlaghozam nem rossz. A búza vetésterülete 520 hektár volt, amitől többet vártunk, itt négy tonnás lett az eredmény. Tavaly ősszel a kukorica után sok búzát vetettünk, hogy a vetésváltást megoldjuk. Sajnos a rossz időjárás okozta a gyér termést.
- Közeledik az őszi betakarítás is…
- Nagyon szépek a kukoricatáblák, de nagyon kell az eső hozzá. (a várt augusztusi eső megérkezett.) Van még cukorrépánk 50 hektáron, ami harmadik éve szépen jövedelmez, igaz, hogy egy drágább technológiát alkalmazunk. Tavaly előtt 63 tonna volt a termés, tavaly 75, és ha minden jól megy, idén is így alakul. Sajnos az ára sokat romlott, 30%-kal csökkent. Az augusztusi időjárás nagyban meghatározza majd a termés minőségét.
- A növénytermesztési ágazat a fő profil, de ezen kívül más mellékágak is vannak. Mik az eredmények?
- A növénytermesztés mintegy tízmilliós nyereséget hozott. Nagyon nehéz volt ezt elérni, mivel sajnos magasak a költségek, és az árak ezt nem követik. A veszteséget csak az ártámogatás hozta fel. Emellett egyéb szolgáltatásaink is vannak, mint a szárítás, tárolás, lakossági szolgáltatások, terménykereskedelem, melyek mind szerény hasznot hoznak. Továbbá a benzinkút, mely már 10 éve a szövetkezet 100%-os tulajdona. A forgalom évről-évre nő, de nem csak az áremelés miatt, hanem mert a tankolt mennyiség is nő. A benzinkút három munkahelyet ad, és a helybeliek számára is egyre több szolgáltatást kívánunk nyújtani. Van kávé- és italautomata, már bankkártyával is lehet fizetni, és már telefonkártyát is lehet vásárolni.
- Adódik a kérdés, hány főt foglalkoztatnak?
- Átlagosan 50 főt foglalkoztatunk, de munkavállalói kiskönyvvel idénymunkásokat is foglalkoztatunk.
- Sok sikert kívánunk a további gazdálkodáshoz, kívánjuk, hogy az időjárás is kedvezőre forduljon! Köszönjük a beszélgetést!

Forrás: Jádi Újság
Szerző: Tokaji Lajos - Schiberna Iván

Friday the 1st. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates