Akadálymentes logó

 

XV. évfolyam 96. szám /2006/7. október-november

2006-11-08

SPORT

"A lányoknak jobban megy, a fiúknak kevésbé"


NB II. női bajnokság:

Javában folynak a 2006/2007. évi labdarúgó bajnokságok küzdelmei. Eltelt már kellő számú forduló ahhoz, hogy egy rövid áttekintést tudjunk adni a somogyjádi csapatok eddigi szerepléséről.
A legnagyobb várakozás talán az "Edzett Ifjúságért" SZKKSE női csapatának szereplését előzte meg. Már az is nagy dolog volt, hogy egy ilyen kis falu, mint Somogyjád, NB II-es csapatot tudhat magáénak, és olyan nagyvárosok egyesületeivel kell megmérkőznie, mint Pécs, Győr, Veszprém, Sopron. A szereplés - nem csak az eredményesség tekintetében - aztán a legszebb várakozásokat is felülmúlta. A Ress Antal által irányított klub, a Buzsáki István - Mayer Ferenc edzők vezetésével először csak szoros eredményeket, majd később már győzelmeket ért el. Jó érzés az interneten és a különböző újságokban olvasni, a televízióban hallani az ellenfelek és más szakemberek elismerő szavait erről a csapatról, mellyel tovább öregbítik Somogyjád hírnevét. A siker titka elsősorban a csapategységnek, a kitűnő közösségnek (a pályán belül és kívül egyaránt), illetve a tudatos, tavasz óta folyamatosan elvégzett rengeteg munkának köszönhető. Az edzéseken a létszám szinte minden alkalommal 20 fő felett van, ami példaértékű. A fejlődés is nyomon követhető, hiszen aki látta, hogy ez a csapat honnét indult és ilyen rövid idő alatt már hol tart, abban felmerülhet az a gondolat is, hogy az igazi somogyjádi sporttörténelemi pillanat még várat magára.

Nagyon nagy dolog lenne, ha ez bekövetkezne, ha ez a csapat néhány éven belül az NB I-ben olyan nagy múltú egyesületeket tudna ellenfélként fogadni bajnoki mérkőzésen Somogyjádon, mint a Ferencváros, az MTK, a Femina vagy az Újpest. Ezekben a lányokban megvan a kellő kitartás, szorgalom, alázat ahhoz, hogy mindezt megvalósítsák. Az eddigi szerepléshez méltán lehet nekik gratulálni, hiszen megérdemlik. Reméljük, hogy a korábbiakhoz hasonlóan még sok örömet fognak okozni Somogyjád sportszerető lakosságának.
Jelenlegi állás: 9 mérkőzésből 3 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. V. hely.


Megyei II. osztályú bajnokság:

A Sportegyesület megyei II. osztályú férfi felnőtt csapatánál rengeteg változás történt az elmúlt szezon óta. Az előző években viszonylag kis mértékű "játékosmozgás", egyfajta állandóság jellemezte az együttest. Meggyőződésünk volt, hogy elérkezett az idő a váltásra, még akkor is, ha ez a korábbi időszakhoz képest átmenetileg bizonyos fokú eredménytelenséget hozhat. Sajnos ez be is következett, de be kell vallanunk, hogy azért az eddig mutatott teljesítménynél többet vártunk. Több olyan tényező is közrejátszott, ami rajtunk kívül álló okok miatt negatívan befolyásolták a csapat szereplését. Rutinos meghatározó játékosaink távozása, súlyos sérüléseik, munkahelyi elfoglaltságok, illetve néhány labdarúgónk hozzáállásbeli, magatartási problémája eredményezte azt, hogy jóval kevesebb pontunk van, mint amit elterveztünk, valamint elmondható az is, hogy a szerencse is elpártolt mellőlünk. Ezt az őszi szezont már így kell végig küzdenünk, de amit elkezdtünk azt az edzőkkel együtt végig is fogjuk csinálni. A sportvezetőség rendkívüli ülésén állást foglalt, hogy időre, türelemre, megértésre van szükségünk, hiszen egy új, fiatal csapat kialakítása van folyamatban, ami nem megy egyik napról a másikra. A célunk egyértelműen a bent maradás, ezért a téli szünetben igyekszünk a csapatot megerősíteni. Megpróbálunk egy igazi közösséget kialakítani úgy, hogy csak olyan labdarúgókat fogunk foglalkoztatni, akik kellő alázatot tanúsítanak és fontos számukra, hogy somogyjádi mezben léphetnek pályára. Reméljük, hogy ezek közt minél több helyi és környékbeli fiatal lesz. A tehetségük, képességeik eddig is megvoltak hozzá, csak az alázat, a szorgalom, a türelem és a kitartás hiányzik. Ez pedig csak rajtuk múlik, most már élni kellene vele.
Jelenlegi állás: 11 mérkőzésből 2 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség, 14:29-es gólarány, 7 pont, XIII. hely (16 csapatból).


Az ifjúsági csapat szereplése jónak, várakozáson felülinek mondható, hiszen jelenleg az élbolyban helyezkednek el, de megítélésem szerint egy utánpótlás csapatnál nem a tabellán elfoglalt helyezés a mértékadó. Teljesen mindegy, hogy elsők vagy tizedikek, az igazán fontos az, hogy hány játékost tud kinevelni a felnőtt csapat számára, valamint az, hogy ezek a gyerekek szervezett keretek közt, versenyszerű sportolási lehetőséghez jutnak heti rendszerességgel. Értékesebb lehet egy jó csapattól, jó játékkal, példás hozzáállással elszenvedett vereség, mint egy gyenge képességű ellenfél ellen aratott győzelem egy komolytalan, sportértékkel nem bíró mérkőzésen. Jelenlegi állás: 11 mérkőzésből 7 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 45:12-es gólarány, 23 pont, VI. hely.
A sportcsarnok elkészültével a téli alapozási, edzési lehetőségeink nagy mértékben javulnak. Egy kemény felkészülést követő tavaszi szerepléssel mindhárom csapatunk elérheti a kitűzött célját, melyhez ismételten támogatást, türelmet, megértést kérek valamennyi kedves szurkolónktól, valamint azt is, hogy minél többen látogassák mérkőzéseinket.


Birkás Béla szakosztályvezető

Forrás: Jádi Újság
Szerző: Birkás Béla

Thursday the 30th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates