Akadálymentes logó

 

XVI. évfolyam 98. szám /2007/1. január-február

2007-03-14

Közhírré tétetik!

Sportcsarnokot avattunk:

Nevezetes nap volt 2006. december 22., elkészült a jádiak oly régen megálmodott tornacsarnoka. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium "Sport XXI. Létesítményfejlesztési Programja" keretében valósulhatott meg a beruházás, mely úgynevezett PPP (Public-Private-Partnership) konstrukcióban épült. Az iskola és a sportpálya közti területen épült épületet Dr. Lamperth Mónika miniszter adta át a falu lakóinak. Beszédében kiemelte - sportért is felelős miniszterként, - hogy rendkívül fontosnak tart minden kezdeményezést, amely hozzájárul a mozgásban, testedzésben gazdag életmód elterjedéséhez, sporttevékenységhez. Az állami akarat mellett nagyon fontos a helyiek akarata: mit tesznek saját maguk és jövőjük érdekében. A sport nélkülözhetetlen az egészség megőrzésében, ám ennél jóval többre is tanít. Megmutatja, miként kell csapatban, közösségben dolgozni, együttműködni és együtt örülni a közös sikereknek. Áttételesen tehát egy emberségesebb, eredményesebb életre nevel. Már csak az kell, hogy az itt és a környékbeli falvakban élők elhiggyék: ez a sportcsarnok értük, nekik készült - mondta a miniszter.


Az ünnepségen Lőrinczné Kiss Ilona polgármester Somogyjádért emlékplakett, valamint elismerő oklevél átadásával fejezte ki köszönetét a miniszter asszonynak valamint Dr. Kolber István és Dr. Suchman Tamás országgyűlési képviselőknek a somogyjádi eredmények elérésében nyújtott támogatásukért. Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, - aki civilben testnevelő tanár, - örömét fejezte ki, hogy a megye újabb impozáns sportlétesítménnyel gazdagodott, és kívánta, hogy az itt élők minél jobban tudják hasznosítani.
Az avatóünnepséggel együtt tartott ünnepélyre karácsonyi hangulatot varázsoltak a fellépő somogyjádiak az új épület falai közé. Jóleső érzés, hogy sokan jöttek el, hiszen a művelődési ház után a tornacsarnokot is megtöltötte a közönség. Az ünnepséget követően az önkormányzat minden résztvevőt vendégül látott.


Borverseny és pogácsasütés:

Az Evangélium ilyentájt a kánai menyegzőről emlékezik meg. Jézus első csodatételének napját ünnepeljük ekkor: a lakodalomban elfogyott a bor, s Jézus mintegy hatszáz liternyi vizet borrá változtatott.
Idén a jádi gazdák bizonyították, hogy ők bizony nem vízből készítették a borukat. Ez kiderült a február 24-én, immár hetedik alkalommal tartott körzeti borversenyen és pogácsasütő bemutatón. Idén 11 fehér és 19 vörösborral neveztek a gazdák, főként az alsó-hegyből - a pár felső-hegyivel szemben.
A 2006-os év igen kedvező évjárat volt a szőlő és a bor számára, ez megmutatkozott a magas cukortartalomban, ami később magas alkoholfokot is eredményezett. Az idei év nagy tanulsága, hogy rendkívül sok ként igényelt, mivel a magas cukortartalom és a pincék melegsége az erjedési folyamatot gyorsította. A veszélyt az jelenti, hogy a borok korán elöregszenek, ez ellen könnyen lehet védekezni: gyorsan meg kell inni. A zsűri elnöke, Repkáné Eszterhai Ildikó nemzetközi borszakértő véleménye szerint az idei jádi borok még a rangos borversenyeken is megállnák a helyüket. Szépek, tükrösek, illatosak voltak. Mindezt alátámasztja, hogy egy bort sem kellett kizárni, minden bor minősítést szerzett. Arany minősítést öt bor gazdája vihetett haza: Budai István és Huszti Csaba rose boráért, Tokaji Lajos egy, Szentpáli Zoltán pedig két fehérboráért. A zsűri nyolc ezüst, és 10 bronz minősítést adott ki.

Forrás: Jádi Újság
Szerző: Lőrinczné Kiss Ilona

Thursday the 19th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates