Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 105. szám 2008/3. május

2008-05-27

Hírek innen-onnan

Mi várható a mezőgazdaságban?
Interjú a Jádi Zrt elnökével:

A Jádi Újság szerkesztősége meglátogatta a Jádi Zrt elnökét, Szerényi Zoltánt, és interjúra kérte. A tavalyi évben a mezőgazdasági szövetkezet Zrt.-vé alakult, de a mezőgazdasági szövetkezet is megmaradt és szerencsére mind a Zrt, mind a szövetkezet pozitív mérleggel zárt.

- Elnök úr, mit vár az idei évtől?

- Az idei évkezdet hasonló a tavalyihoz, nagyon várjuk az esőt, mert tavalyihoz hasonlóan idén is kevés esett. Annyival kedvezőbb ez az év, hogy most a tavasz nem olyan meleg mint a tavalyi, de összességében nem kedvez nekünk ez az időjárás.

- Milyen főbb növényeket termelnek idén?

- Április 29.-re elkészültünk valamennyi vetéssel. Az idén több a kalászos, így az őszi búza is, melynek kedvező ez az időjárás és jó terméshozamot várok. Már elvetettük a cukorrépát, melyet a kaposvári cukorgyárnak illetve Horvátországba értékesítünk. Muszáj több lábon állnunk a cukorrépa értékesítésben, mert már évek óta ez az ág hozza a legtöbb bevételt. Termelése nagy tapasztalatot igényel, ezért igen nehezen hagynánk abba a termesztését, még akkor is ha a napraforgó vagy a repce nagyobb hasznot is hoz.

(Itt szeretnénk megköszönni azt a gesztust, melyet a Zrt-t tett az önkormányzat felé azzal, hogy a községi szabadidő központ kialakításához visszaadta azt a 1,5 hektáros földterületet, amit már cukorrépának minőségileg előkészített. Ez a cselekedet is példázza a kölcsönös jó kapcsolatokat a felek közt.)

- A napraforgóból kétszer annyit vetettünk, mint tavaly, mert repcét nem tudtunk vetni, nem volt megfelelő előveteményünk hozzá. A napraforgó magas ára miatt igen bizakodva várjuk a termést. Kukoricát 560 hektáron termesztünk idén, valamennyivel kevesebbet a tavalyinál. Nagy kockázata van, hiszen egy olyan aszályos és nagyon meleg nyár mint a tavalyi, igen leronthatja a termésátlagot és ez elég komoly gond lehet.

- A géppark bírja ezt a feszített munkát?

- Eddig régi gépekkel dolgoztunk. Az Európai Uniós pályázatokra, mint szövetkezet eddig nem pályázhattunk sikerrel , de az átalakulás után, mint Zrt már igen és így 100 millió forint értékben érkeznek új gépek. Ősszel érkezett 2 új eke és tavasszal 2 új 180 lóerős traktor, ezután fog érkezni még egy eke, 4 egyenként 15 tonnás pótkocsi, modern gabonavetőgép, talajlazító és egy kisebb 100 lóerős traktor. A továbbiakban a szárító felújításán gondolkodunk. Hisz modernizálni kell, nagyon sok előírásnak meg kell felelni, és mi felelősséggel tartozunk a közel 50 dolgozónkért, nem veszélyeztethetjük a munkahelyeiket.

- Jó termést és sok-sok esőt kívánunk!


Paprikáskrumpli-főző verseny:

Első alkalommal rendezte meg a Gyermekétkeztetési Alapítvány paprikáskrumpli-főző versenyét, melynek helyszíne a budapesti Városligeti Műjégpálya volt. Ezzel a nagyszabású rendezvénnyel elsősorban a rászoruló gyermekeknek szerettek volna a rendezők örömet szerezni, hiszen azon kívül, hogy saját maguk is belekóstolhattak a bográcsozás élményébe, különböző programokon, játékokkal szórakozhattak. Somogyjádról 19 rászoruló 8-14 éves gyermek és négy felnőtt vehetett részt a rendezvényen. A csapat hét órakor indult Budapestre, melynek költségeit a rendezők állták és az Önkormányzat hitelezett meg. 10 órától a csapatok elfoglalhatták a főzőhelyeket és 11 órakór ünnepélyes tűzgyújtással kezdetét vette a paprikáskrumpli-főző verseny. A zsűrizés és az ételek elfogyasztása után a jádi és a többi csapatot is különböző programok várták: ugrálóvár, póni lovaglás, Kézműves foglalkozás, Veterán tűzoltóautó bemutató, koncertek.


Hollandok Somogyjádon:

Május másodikától, ötödikéig látogatást tett Somogyjádon a református gyülekezet amersfoort-i testvérgyülekezeteinek nyolc tagú magyar bizottsága. Programjuk során megtekintették Babócsán a „Nárcisz Napok” elnevezésű rendezvényt, rövid látogatást tettek a gyermekotthonban és a egy hangulatos összejövetelen vettek részt a somogyaszalói társgyülekezetnél. Mindeközben élvezettel gyönyörködtek a tavaszi tájban, mivel véleményük szerint Magyarország májusban a legszebb. A program befejezéseként a vasárnapi istentisztelet után megbeszélést folytattak a gyülekezet tagjaival a kapcsolat jövőjéről, kiszélesítésének lehetőségeiről. Búcsúzásunkkor a „mielőbbi viszontlátásra” elköszönés nem csak üres formula volt, mivel augusztusban egy nagyobb létszámú csoport kísérőiként fognak visszatérni.


„Aranyos” disznóölés:

Avagy táncos sikerek megyén innen és megyén túl…

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer öt lelkes pedagógus, Bögös Lászlóné, Tóthné Bali Klára, Bózsa Brigitta, Turi Endre és Husi Gyula, ötven még lelkesebb néptáncos és egy sereg elszánt szülő, akik a fejükbe vették, hogy szerencsét próbálnak az Együd Árpád megyei gyermek néptáncversenyen.
A malackák, böllérek, kanászok és gazdaasszonyok poénokban és figurákban gazdag koreográfiában mutatták be, milyen a disznósors. A nyársdugással végződő disznóölés lenyűgözte még a legkeményebb szívű zsűritagokat is. Szem nem maradt szárazon (a sok nevetéstől). Így esett, hogy április 5-én Kaposvárról arany minősítéssel tért haza a népes sereg. Majd megnyerve az április 19-i megyei döntőt eljutott a regionális versenyre is. Itt aztán, május 3-án Komlón, ismét remekeltek. Három megye húsz legjobb csapata közül az ország több rangos fesztiváljára meghívást nyertek. Többek közt az országos néptánc antológiára, Budapestre. Ezen kívül nyáron és ősszel Pécsen, Szekszárdon, Siófokon, Gyulán és Debrecenben is tárt karokkal várják a táncos lábú disznóölőket és az őket kísérő citerás csapatokat.
Itt lenne a vége, futhatnál véle,/ De várd inkább a folytatást,/ Mit hoz a sok fesztivál!

Forrás: Jádi Újság

Thursday the 19th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates