Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 115. szám /2009/5. Október-November

2009-12-01

KÉPVISELŐTESTÜLETÜNK TAGJAI SZAKMAI TANULMÁNYÚTON VETTEK RÉSZT AZ ŐRSÉGBEN

 

Hazánk egyik legszebb természeti táján, az épített kulturális kincseink közül először a veleméri román stílusú templomot látogattuk meg. Őriszentpéteren a polgármester szakmai beszámolóját hallgattuk meg, amit több órás eszmecsere követett a lehetőségekről, a pályázati forrásokról... Megtekintettük a Falumúzeumot és egy magánkézben lévő vadászati kiállítást is.

 

A sok érdekes és hasznos megtapasztalást egy kecskesajtot is előállító magánháznál folytattuk. Egy ismeretlen terület-mértékegységet a „SZER"-t magyarázták el nekünk Pityerszer-en. Ott a szennai falumúzeumhoz hasonló skanzent látogattunk helyi idegenvezetéssel. Másnap reggel Rakicán-ba (Szlovénia) voltunk hivatalosak, az ottani mezőgazdasági iskola mutatta be gyakorlati és elméleti képzés helyszíneit.

 

Délután Közép-Európa egyetlen hévizzel működő orchidea előállító és forgalmazó üvegházát szemlélhettük meg az ottani polgármester úr jóvoltából. Elmondta, hogy teljesen helyi és egyedi kezdeményezéssel hozták létre ezt az üzemet. A szaporító anyagok cserépbe ültetéséből kezdve az 1 éven át tartó folyamatot láthattuk a több tízezer tő virágon keresztül. Trópusi bemutatókertjük és vásárlási lehetőséget is biztosító kertészetük van, ahol szakmai tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. Látogatni csak időpont egyeztetéssel lehet, mert akkora az érdeklődés országhatáron kívül és belül is.

 

Kívánjuk, hogy minél több somogyjádinak legyen lehetősége arra, hogy eljuthasson erre a gyönyörű helyre, ami tőlünk 170 km-re van. Torma Sándor


U.I.: Azóta az Alapszolgáltatási Központ dolgozói is egynapos kiránduláson tapasztalhatták a leírtakat. Köszönjük!

 

Képviselő-testületünk szakmai tanulmányútja során számtalan információval, ötlettel gazdagodott, amelyeket a jövőben hasznosítani tudunk településünk érdekében.


Forrás: Jádi Újság
Szerző: Torma Sándor

Sunday the 4th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates