Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 115. szám /2009/5. Október-November

2009-12-01

SZAKMAI TAPASZTALATOT GYŰJTÖTTEK A VIRÁGOS PORTA DÍJAZOTTAI ÉS BÍRÁLÓI

Október 10-én 35 fővel, a virágos porta díjazottjaival és a döntő bírákkal Kaposgyarmatra látogattunk, ahol mindössze 125 fő él, mégis a Zselic gyöngyszemének nevezik. A településen minden porta gondozott, virágosított, a közterületek szemet gyönyörködtetőek. A három éve átadott katolikus templomban építésének történetéről, az összefogás, adakozás jelentőségéről hallgattuk meg a polgármester úr tájékoztatását, majd körbejártuk a kicsiny és gyönyörű települést. Külön öröm volt, hogy a díjazottak közül néhányan itt vehették át a zsűri által adományozott elismerést.

 

Utunk Kisbajomba vezetett tovább. Szemet kápráztató, az osztrák gondozott település arculatát felülmúló látvány tárult elénk. A község református templomának történetét hallgatva azon gondolkodtunk, hogyan tudták ezt a „csodát" megteremteni. Elmondásuk szerint lépésről lépésre, a településen élők 98%-ának közös akaratával, tevékeny közreműködésével. Elmesélte polgármesterük, hogy parkosításra társadalmi munkát szerveztek kb.12 éve. Első alkalommal a falu lakóinak 55-60%-a volt jelen (rózsát, fákat ültettek), majd fél év múlva megismételték, akkor legfeljebb azok maradtak otthon, akik betegek voltak vagy mozgásukban korlátozottak. Mára elérték azt, hogy a lakosság önmaga szervezi a virágosítást, a faluban egységes az arculat.

 

A kadarkúti ebéd után utunk egy magán arborétumba vezetett, ahol sok-sok olyan növénnyel ismerkedhettünk meg, amelyeket maga a tulajdonos nemesített, vagy kapott a nemesítéssel foglakozó barátaitól.

 

Sokan közülünk még soha nem jártak golf pályán, Hencsén kipróbálhattuk festői környezetben ezt az úrinak mondott sportot. Köszönjük a szervezőknek, a részt vevőknek egyaránt ezt a szép napot. Úgy gondoljuk sok-sok élménnyel és új ötlettel gazdagodtunk, amelyet a következő évben már Somogyjád közterületein és magán portáin fogunk látni, megvalósítani.


Forrás: Jádi Újság

Sunday the 4th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates