Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 118. szám /2010/2. március-április-május

2010-05-15

DR. LOJÁN MIHÁLY 30 ÉVE SOMOGYJÁDON HÁZIORVOS

A két rendelési idő közt kértem dr Loján Mihály körzeti háziorvosunkat egy kis visszaemlékező beszélgetésre. Az alkalmat az is indokolta, hogy 30 éve, azaz 1980 áprilisa óta, végzi gyógyító munkáját Somogyjádon és körzetében: Alsóbogáton és Várdán.

 

Mikor és hol kezdte?

 

A Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után, Kaposvárott a megyei kórház belgyógyászatán dolgoztam 5 éven át. Majd a szakvizsga letétele után 2 évig voltam Csökölyben körzeti orvos. Megjegyzem azóta is szinte állandó a továbbképzési kötelezettség, és a "pontgyűjtés" a háziorvosi teendők ellátásáért!

 

Mikor és hogyan került Somogyjádra?

 

Amikor dr Turi Sándor főorvos nyugdíjba vonult az akkori tanácselnök Horváth Imre megkeresett és ajánlotta a körzeti orvosi állást, szolgálati lakással, nagyobb körzettel. Így jöttünk feleségemmel és 3 óvodás gyermekemmel Jádra.

 

Milyenek voltak az akkori "orvoslási" körülmények?

 

Nem panaszként mondom, de mások! Igaz fiatal voltam és a nagyobb leterheltséget is jól bírtam. Akkoriban a rendelési időn kívül. ú.n házi ügyelet volt éjjel-nappal. Később ez úgy módosult, hogy hétvégi/szombat-vasámapi, majd kéthetente kaposvári. Aztán- közel két évig -állandó helyettesként az osztopáni körzetet is el kellett látnom.

 

Hogyan és mikor változott a helyzet?

 

A helyi rendelési időkön túl, ma már a kaposvári központi ügyelet látja el és fogadja a betegeinket. Nagyban megváltoztak a körülmények itt is, amikor 1993-ban a községi önkormányzat új rendelőt építtetett. Ma is elismerés és köszönet azért, hogy a munkánkat nagyban segíti az új jól felszereltség egészségház. Együtt itt van a gyermekorvosi rendelő, és védőnői szolgálat is. Közben a gyógyszertár is szembe költözött. Az ellátás így komplexé vált.

 

Mekkora az ellátási körzet? A napi betegellátás?

 

A betegszám- évek óta kevésbé módosult.. A betegszám 2200 fő. A napi betegforgalom úgy 50-80 fő. Nem kevés! De szakmailag és emberileg jól a kollégáim vannak! Szné Gyöngyi 1986 óta folyamatosan, a felnőtté nőtt leányom 1994 óta dolgozik velem, aki a fizikoterápiás ellátást is végzi. A gyermekorvos hetente..2x rendel, a védőnő Nné Erzsike naponta végzi felelősségteljes munkáját.

 

Bízom abban, hogy a körzetemben élők elégedettek az egészségügyi alapellátással -és a három évtizednyi orvosi munkámmal

 

A beszélgetésünk befejezésére int a váróból be-beszűrődő hangok, hisz kezdődik a délutáni rendelés. Úgy, mint minden hétköz­nap 30 éve. Jó munkát, jó egészséget Loján doktor úr.


Forrás: Jádi Újság

Wednesday the 30th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates