Akadálymentes logó

 

XXI. évfolyam 136. szám 2014/1 január-május

2014-05-20

Befejezte tevékenységét a Roma Nemzetiségi Önkormányzat

2010. október 14-én alakult az önkormányzatunk. A képviselők hivatalosan is átvették a megbízólevelüket, és letették az esküt. A képviselő-testületben sok változás történt az eltelt időben. Csonka József képviselő 2011 decemberében lemondott a mandátumáról, a soron következő, Csonka Orsolya vállalta a feladatot. Az eskütétel után ő vett részt aktívan a munkában. Ezt követően Végh Gáborné (Melinda) mondott le képviselői mandátumáról 2012 decemberében. Így a 2013-as évet 3 taggal folytattuk. A nyár végén Csonka Orsolya is lemondott mandátumáról, helyébe Ignácz Attila lépett be. Ő csupán 2 hónapot volt képviselő, amikor beadta lemondását, mivel külföldön vállalt munkát. Így csak ketten maradtunk, Vízvári János és én. Ezzel azonban működésképtelenné váltunk, ugyanis a még beválasztható 3 képviselő mind külföldön tartózkodik. Így Önkormányzatunk 2013. december 31-gyel megszűnt. Ez azt is jelenti, hogy az elnyert pályázatok megvalósítására nem kerülhetett sor (szociális földprogram-1.200.000 Ft és a roma kulturális pályázat-200.000 Ft).

 

A következő választás 2014 őszén lehetséges, ha a település romái úgy döntenek, hogy kellő számban vállalják fel cigányságukat, névjegyzékbe vetetik magukat, és elmennek szavazni. A jelen szabályozás nem teszi lehetővé az időközi választást.

 

A három év alatt megvalósult rendezvényeinkre sokan eljöttek. Hagyományt teremtve évről évre nagy sikerrel rendeztük meg a Kisebbségek Napját. Kicsik és nagyok egyaránt találtak maguknak érdekes programot, amit igyekeztünk úgy összeállítani, hogy legyen benne ismeretterjesztés, hagyományápolás is. Ezekről a programokról a JÁD Tv jóvoltából az is értesülhetett, aki személyesen nem tudott jelen lenni az eseményeken, de bekapcsolta szerda este a tévéjét. Ez úton is köszönet érte.

 

A falunapok aktív részesei voltunk, hiszen a PUNYA sütő versennyel egy olyan eseményt indítottunk el, ahol a roma és nem roma vállalkozók elkészíthették a saját kenyerüket, melyet aztán egy szakavatott zsűri értékelt és díjazott. A kezdeti alacsony létszámú indulót évről évre többen követték, így egyre többen megismerték a cigány kenyér készítését, meg is kóstolhatták azt. A környezettudatos nevelésre is odafigyeltünk, a felső tagozatos iskolásokat is bevonva bekapcsolódtunk az országos szemétszedési akcióba. Együtt tisztítottuk meg lakóhelyünket és a Somogyjád-Várda közti útszakaszt az arra vállalkozókkal, akikkel aztán elmentünk egy jót vacsorázni Várdára.

 

Az elmúlt 3 év a családok számára nem múlt el élmény nélkül, hisz volt olyan, aki velünk járt életében először színházban. Az meg külön élmény volt, hogy ott egy olyan darabot nézhettünk meg, ami a cigányságról szólt. (Cigány tábor az égbe megy) Voltunk Igalba fürödni 2 alkalommal.

 

Terveink közt még sok-sok program szerepelt. Köztük olyanok is, ahova lehet, hogy sose jutunk el önerőből.

 

Köszönjük a bizalmat és az önkormányzatunknak nyújtott segítséget.                    

 

Bogdán Istvánné

 

                     a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

 

Wednesday the 6th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates