Akadálymentes logó

 

XXI. évfolyam 136. szám 2014/1 január-május

2014-05-20

Május 1-je három felvonásban

Május 1-jére virradó éjszaka élénk jövés-menés folyt községünk utcáin. Itt is ott is májusfát vivő, állító csapatokkal lehetett találkozni. A somogyjádi májusfák – szám szerint 13 fa – az ünnepre virradó reggel várták a lányokat, a helyi közösségeket. Az idén nem csak a leányok, hanem az óvodások, az iskolások is kaptak fát. Sőt, a szalonnasütésre kilátogatóknak is jutott egy sudár fa. Köszönet érte Fazekas Simonnak és a 8. osztályos fiúknak.

 

A gyönyörű május 1-jei napsütésben túrára invitálta a falu lakóit az önkormányzat. Az István-dombi kirándulást Pánger Timea szervezte. A népes csapat körüljárta az István-dombot. Az engedéllyel megtekintett szarvasmarhatelep még a falusiaknak is élményt jelentett. A kiránduláson látott, előző nap született kisborjú hamar a túrázó gyerekek kedvence lett, nevet is kapott. Hosszas tanakodás után a gyerekek a Szték név mellett döntöttek. (Utalva leendő sorsára.) Az István-domb rég elfeledett emlékeket idézett meg: gyermekkori számháborúkat, iskolai kirándulásokat. A vidám csapat gyönyörködött a tájban, jókat beszélgetett. Az időjárás is kegyes volt a túrázókhoz, bár dörgött, villámlott, az eső mégis elkerülte őket.

 

Ha május 1-je, akkor szalonnasütés. Így volt ez az idén is. A hagyománynak megfelelően szalonnasütésre várta községünk lakóit az önkormányzat, hogy lehetőséget adjon az együttlétre, a közös szórakozásra. Többen otthonról hozott friss hagymával, jóféle itókával adták meg a módját. Néztük az eget, és nagyon bíztunk abban, hogy az időjárás kitart a rendezvény végéig. Sajnos, nem így lett. Az eső a vártnál korábban véget vetett az összejövetelnek. Igaz, addigra már megsültek a szalonnák, de jó lett volna még kicsit együtt lenni, beszélgetni. Csak az vigasztalt bennünket, hogy ahogy a mondás tartja: májusi eső aranyat ér. Márpedig ránk fért a csapadék is.

Thursday the 11th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates