Akadálymentes logó

 

XXI. évfolyam 137. szám 2014/2 május, KÜLÖNSZÁM

2014-05-20

Felújítják a veszélyes templomot

Felújításra vár az osztopáni katolikus templom, amelynek támfala az időjárás viszontagságai miatt kidőlt. A község önkormányzata uniós forrásból igyekszik a helyreállítást megvalósítani, de egy új, biztonságos kerítést is építenének a közel 6 millió forintos keretből.

 

Balogh Zoltán, képviselő, Osztopán Községi Önkormányzat:

 

- A templomkertet övező támfalkerítés egy-két téglája már kifele megmozdult, illetve a különböző természeti, a talajvíz és az erózió hatására maga a kerítés is kifele kidőlt, ezáltal veszélyeztette a közúti forgalmat.

 

Nem kímélte az időjárás az osztopáni katolikus templomot, amely a falu közepén egy kis szigeten áll az utak kereszteződésében. Mivel lejtőn helyezkedik el, nagyobb esőzésekkor nem csak a talaj- és a támfal csúszik lefelé, hanem az épület is elmozdul. Most uniós forrásból közel 6 millió forintból erősítik meg a templomot, amely fontos épülete Osztopánnak.

 

Balogh Zoltán, képviselő, Osztopán Községi Önkormányzat:

 

- Nem csak az egyház által betöltött, illetve biztosított szerepét tudja biztosítani, hanem mintegy kulturális központként is működik a faluban. Valamint itt a templomkertben található az első világháborús, második világháborús emlékmű is és például az október 23.-ai hagyományos fáklyás felvonulásunk utáni koszorúzás is itt történik. Tehát a megemlékezések az ünnepi miséknek is ez a helyszíne és egy olyan kulturális örökség, amit mindenképpen meg kell óvnunk.

 

A templom, a templomkert növényzete és a kertben található Szentháromság-szobor is helyi védelem alatt állnak. A község önkormányzata tervezi az épület teljes renoválását is. Erre azonban még keresik a forrásokat.

Thursday the 5th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates