Akadálymentes logó

 

XXI. évfolyam 140. szám 2014/5 augusztus- október

2014-11-19

Hírek az iskolából

Számos vendég jelenlétében, a szokásosnál is ünnepélyesebb körülmények között nyitotta meg az új tanévet az iskola augusztus 29-én. A tanévnyitó egyben otthont adott a Kaposvár Megyeközponti Tankerület járási (városkörnyéki) tanévnyitó ünnepségének, ahol Stickel Péter tankerületi igazgató mondott ünnepi beszédet. Az igazgatónő mellett Móring József Attila országgyűlési képviselő is meleg szavakkal köszöntötte a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat. Az intézményvezetők, pedagógusok, volt és jelenlegi fenntartók, partnerek példás együttműködéséről fogalmazott meg elismerő mondatokat Lőrinczné Kiss Ilona, községünk polgármestere. A rendezvény keretében kiemelkedő munkája elismeréseképpen a tankerület vezetője elismerő oklevelet adott át Balogh Zsuzsanna és Molnár Mária tanítónő, valamint Ressné Szaka Mónika munkaügyi-személyzeti előadó számára, amelyhez ezúton is gratulálunk. Az ünnepi rendezvény ismét lehetőséget nyújtott az óvodások, iskolások, volt és jelenlegi művészeti iskolás növendékek bemutatkozására, akik Bögös Lászlóné és Tóth Tibor János felkészítésének köszönhetően ízelítőt adtak az iskola sokszínű művészeti életéből. Az iskolába lépés mérföldkő minden gyermek életében. A tizenhét első osztályos tanulót Kovács Gyuláné főigazgatónő köszöntötte. A gyerekek búcsút vettek az óvó néniktől, akik Réka néni és Kriszti néni gondjaira bízták a kicsiket.

 

Szeptember 16-án diákfórumot tartottak az iskolában a tanulók, a vezetők, a pedagógusok és a pedagógiai munkát segítő dolgozók részvételével.

 

A hagyományos Illyés-napot, a tanév egyik legnagyobb szabású rendezvényét az őszi szünet előtt rendezte meg az iskola. A nap indításaként a diákok megemlékeztek Illyés Gyuláról, az iskola névadójáról. Tóthné Bali Klára igazgatóhelyettes felidézte a naphoz kapcsolódó dátumokat, évfordulókat. Szőkéné Baracsi Ágnes vezetésével néhány napközis diák részleteket mutatott be Az éden elvesztése c. oratóriumból. Majd az iskola és a diákönkormányzat vezetése koszorút helyezett el az Illyés-emlékműnél. Ezt követően megkezdődött a játékos feladatokkal teletűzdelt vetélkedés. Az alsó tagozatosok Illyés Gyula és Fésűs Éva történeteivel ismerkedhettek meg. A gyerekeknek bizonyítaniuk kellett rátermettségüket logikai, ügyességi, kézműves feladatokban. Az ebédet követően minden osztályt valami finomsággal leptek meg a szülők, így téve különlegessé a gyermekek számára e napot. Egy kis pihenés után a lurkók a sportcsarnokban mozogták le a finom ebédet, sütiket. A vetélkedőkben apukák, testvérek is részt vettek a gyerekek nagy örömére!

 
A felső tagozaton az idei évben az ételek, az étkezéssel kapcsolatos témák kerültek a középpontba. Több helyszínen, érdekes feladatokkal várták a gyerekeket a pedagógusok. Volt rejtvény, totó, de italkóstolás, szalvétahajtogatás, étlapkészítés is szerepelt a feladatok között. Sőt, nyelvi tudásukat, kreativitásukat, és előadói képességüket is bemutathatták a gyerekek. A felsősök a nap zárásaként sportos vetélkedőn vehettek részt, ahol ügyességre, együttműködésre egyaránt szüksége volt a csapatoknak. A nap végén a gyerekek így búcsúztak:” De jó kis nap volt ez!”

 

A diákok az emléknapokról, nemzeti ünnepeinkről sem feledkeztek meg. Megemlékezést tartottak október 6-a és október 23-a alkalmából. A halottak napja közeledtével gyertyagyújtással emlékeztek a gyerekek és a nevelők az iskola volt pedagógusaira, akiknek szeretettel őrzik emlékét.

 

November 7-én Somogyjádra érkezett a Paksi Atomerőmű interaktív tájékoztató kamionja. A felsős tanulók részt vettek az interaktív kiállításon, amelynek keretében előadást hallgattak, és filmet tekinthettek meg az atomerőmű működéséről. Választ kaphattak a következő kérdésekre: Hogyan működik az atomenergia? Mi lenne, ha nem létezne a Paksi Atomerőmű? Hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára?

 

Tájékozódhattak az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről. Szimulátorokon irányíthatták az atomerőművet, emlékérmet préselhettek, tekerhettek egy kört az áramfejlesztő kerékpárral. A tanulók az MVM Paks II. Zrt. szakembereinek köszönhetően hasznos tudással, élményekkel gazdagodtak.


Az első félév végéig még sok izgalmas, változatos program várja a somogyjádi iskola diákjait.

Wednesday the 18th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates