Akadálymentes logó

 

XXII. ÉVFOLYAM 142. szám 2015 / 2 április-június

2015-07-15

Ez történt

Élet az Életmódházban. Április 22-én a marcali Berzsenyi Városi Könyvtár munkatársa, Dombóvári Kinga segítségével süteménysütés közben ismerkedhettünk meg a Hanna Swensen gasztrokrimi sorozattal. Április 25-én az anyák napi készülődés jegyében kézműves foglalkozásra várták a gyerekeket. Május 7-én Felde Katalin egészségfejlesztő dietetikus, a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársa tartott előadást. A téma az étkezés és az egészség összefüggése volt. Az előadás minden korosztály számára hasznos információkkal szolgált. A vetítéssel színesített ismeretterjesztő előadáson az előadó összehasonlította a világ országainak étkezési szokásait, tanácsokat adott a betegségek megelőzésével kapcsolatban, Az előadás végén szívesen válaszolt a felmerült kérdésekre is.

 

TE SZEDD! Az ötödször megrendezett Te Szedd’ önkéntes programhoz az idén minden eddiginél többen csatlakoztak. Az akció elsődleges célja a szemét eltüntetésén kívül az, hogy növeljék az emberek érzékenységét a természet iránt, és hogy megértessék, mennyire fontos a szelektív hulladékgyűjtés. A szemétszedési akcióhoz a somogyjádi iskola is csatlakozott. A tanulók végigjárták községünk utcáit, parkjait, a sportpályát. A tervek szerint 2016-ban Somogyjád község is csatlakozik a mozgalomhoz. Bízunk a lakosság körében a kedvező fogadtatásban.

 

A gyermeknap a világ sok országában ünnepnap. A jádi gyermeknap már délelőtt elkezdődött a Somogyjádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület bemutatójával. Az érdeklődők megtekinthették a tűzoltószertárban az oltáshoz szükséges eszközöket, beülhettek a tűzoltóautókba. A bátrabbak kipróbálhatták a Fernitzből, ausztriai testvértelepülésünktől kapott tűzoltóautó fecskendőjét, vízágyúját. A tűzoltó egyesület teljes létszámban részt vett a nyílt napon és mindent megtett, hogy maradandó élményt szerezzen a gyerekeknek. A sportcsarnokban került sor a „Hello tavasz” fotópályázat díjkiosztójára. A délutáni programok a csarnok munkatársai által előkészített sportcsarnokban és az iskola udvarán zajlottak. Nagy sikere volt az arcfestésnek és a csillámtetoválásnak. Az óvónők alig győzték a festést, ragasztást. A sok festett arcú Batman, tündér, oroszlán aztán lovagolhatott, vagy a családsegítő munkatársai segítségével agyagozhatott, de a tanító nénikkel sólabdát is készíthetett. A csarnokban tréfás ügyességi versenyekre került sor. Az ugrálóvár és a trambulin egész délután maximális kapacitással dolgozott. A megszomjazó kicsiket, nagyokat limonádé várta.

 

Ismét majálisra hívta községünk lakóit az önkormányzat. A hagyományos rendezvényt azonban több újszerű ötlet színesítette. Délután 2 órakor indultak a felső-hegyi túra résztvevői a csarnok elől. A tavalyi túra ötletét továbbgondolva az idén különleges, pincelátogatással és borkóstolással egybekötött túrán vehettek részt az érdeklődők. A séta első állomásán, a Dózsa utcában Torma Sándor mesélt a helyi védelem alatt álló épületekről. Színes, érdekes előadásából megtudhattuk azt is, hogyan éltek régen Jádon az emberek. A túra a felső-hegyi pincék közt folytatódott. Torma Sándor a Felső-hegy története mellett beszélt a szőlőművelésről, a borkészítésről is. Pincéjében az érdeklődők megnézhették a korabeli eszközöket.

 

A Felső-hegy szőlősgazdái jó szívvel, pogácsával, finom harapnivalóval és borokkal fogadták a túrázókat, akik először Torma Sándor, majd Koppány Árpád és Márton Sándor pincéjét látogatták meg. Útközben megtekintették a helyi védelem alatt álló Taranyi-pincét is. A kissé megfáradt, fázós társaság Tokaji Lajosnál zsíroskenyérrel, hagymával és jóféle itókával alapozott a túra folytatására. A rövid pihenő után Czárt Árpád vendégszeretetét élvezték, majd a Felső-hegy legrégebbi pincéjéhez vezetett a túra, ahol Torma Sándor megmutatta az 1700-as években készült pince faragott bejáratát. A közel 5 kilométeres túra Monostori István pincéjénél ért véget, ahol meleg vendégszeretettel fogadták a már jó hangulatban lévő társaságot. Az önkormányzat a 2015. évi felső-hegyi túra emlékére festett üvegkancsókkal és a borivók 10 parancsolatával köszönte meg a szőlősgazdáknak a szíves fogadtatást, a vendéglátást.

 

A hagyományos szalonnasütéssel folytatódott a majális programja. Az új helyszínen, a Cinka-köz mögötti szabadidőparkban megrendezett rendezvényre sokan kilátogattak. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a majális résztvevőit, hisz hideg szél fújt. Azonban a parkban kialakított tűzhelyek mellett melegedve vidáman sütögették a szalonnát kicsik és nagyok. A gyerekekre gondolva pillangóvadászatot is szerveztek, amelynek díja 1-1 csoki, cukorka volt.

 

Bevettük Szigetvárt! Július 9-én 42 fővel indult kiránduló csapatunk Szigetvárra. A kissé borongós idő sem szegte kedvét a lelkes társaságnak. Elsőként a belvárosban tettünk egy kis sétát, majd megnéztük a várat. Az idegenvezető érdekes előadása után megmásztuk a várfalakat. Délben már a fürdő meleg, jótékony hatású vizében áztattuk magunkat.

Thursday the 7th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates