Akadálymentes logó

Oktatás
Az intézmény többcélú, közös igazgatású, körzeti, 18 önkormányzat társulásában fenntartott nevelési-oktatási intézmény. A fenntartója Somogyjád gesztorságával Somogyjád-Edde-Alsóbogát-Várda-Osztopán-Bodrog-Juta-Mernye-Polány-Ecseny-Somogygeszti-Somogyaszaló-Szentgáloskér-Somodor-Mezőcsokonya-Újvárfalva-Magyaratád-Patalom Község Önkormányzata.

Intézményegységei: általános iskola, alapfokú művészetoktatási intézmény, óvoda, egységes pedagógiai szakszolgálat és pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény.

A székhely a somogyjádi Illyés Gyula Iskola, Óvoda, Szakmai és Szakszolgálat

A tagintézmények, telephelyek a következők:

 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Somogyjádi Tagóvodája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Osztopáni Tagiskolája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Osztopáni Tagóvodája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Jutai Tagiskolája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Jutai Tagóvodája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagiskolája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagiskolájának Somogygeszti Telephelye
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagiskolájának Magyaratádi Telephelye
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagóvodája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagóvodájának Magyaratádi Telephelye
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagóvodájának Szentgáloskéri Telephelye
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mernyei Tagóvodájának Somodori Telephelye
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mezőcsokonyai Tagiskolája
 • Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda Mezőcsokonyai Tagóvodája

Az intézmény székhely-intézménye a 8 évfolyamos somogyjádi általános iskola. Az alsó tagozat iskolaotthonos formában működik, a felső tagozatban az igények alapján 2 csoportban folyik a délutáni napközis foglakozás. Az iskola a Somogyjád Sportcsarnok Kft által üzemeltetett konyhán keresztül biztosítja az étkeztetést. Felújított, akadálymentesített épület, esztétikus, jól felszerelt tantermek, tornaszoba, sportudvar, sportcsarnok áll a tanulók rendelkezésére. A nevelő- oktató munkát könyvtáros, ifjúságvédelmi szakember, mentortanár, gyógypedagógus, logopédus és fejlesztő pedagógus is segíti. Kiemelt területként kezelik a matematika, magyar, idegen nyelvek és az informatika oktatását. A tanórán kívüli foglalkozások a tehetséggondozást, felzárkóztatást, a művészeti nevelést és a rendszeres testedzés biztosítását szolgálják. A tanulók informatika, idegen nyelv, furulya, énekkar, képzőművészeti és futball szakkör közül választhatnak. Évente úszásoktatást is szerveznek.

A megyei, országos sikerekkel büszkélkedő művészetoktatási intézmény zongora, citera és néptánc tanszakkal működik.

A minden igényt kielégítő, felújított óvodában 3 csoportban nevelik az apróságokat. A nevelőmunkát gyógypedagógus, logopédus és fejlesztő pedagógus is segíti. A gyermekek étkeztetését a Sportcsarnok Kft. biztosítja.

Az egységes pedagógiai szakszolgálat intézményegység ellátja az SNI-s gyerekek oktatásának - nevelésének egyéni fejlesztési terv szerinti irányítását, egyéni és kiscsoportos terápiáját.

Koordinálja a BTM-es gyerekek felzárkóztatását. Részt vesz a kistérség szervezésében végzett logopédia, gyógytestnevelés, pályaválasztási tanácsadás, nevelési tanácsadás, valamint iskolapszichológusi hálózat tevékenységében.

A 2009/2010. évben a TÁMOP 3.1.4 projekt keretében a somogyjádi óvodában és iskolában bevezettük a kompetencia alapú nevelést-oktatást. Az iskola és az óvoda a települések kulturális életének szerves része, bázisa.

Főigazgató: Kovács Gyuláné (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )

Rendezvényeink
Falunkban a sportolási lehetőségek mellett természetesen a szabadidős programok is számottevőek, s összefogják a falu apraját-nagyját. Szívesen látjuk a turistákat, az utazókat és a más településen lakó érdeklődőket is.
Somogyjádon a többi között két nagyszabású rendezvényünk van. A tavaszi sportmajálist a területi lovas bajnokság fémjelzi. A versenyre a régió három megyéjéből érkeznek az indulók. A lovaglással párhuzamosan délelőtt ügyességi vetélkedőkkel és főzőversennyel, délután pedig zenés táncos szórakoztató műsorokkal teli programot kínálunk.
Minden év szeptember harmadik szombatján rendezzük meg a hagyományos falunapot. E nagy érdeklődéssel kísért ünnepség délelőttje sportversenyekkel és finom étkek készítésével telik. Ebéd után rendszerint változatos színpadi produkcióknak tapsolhat a közönség. Az éjszakába nyúló mulatság fénypontja a tűzijáték.

Községi ünnepséget tartunk március 15-én és október 23-án, melyeken az általános iskola diákjai emlékeznek nemzeti hőseinkre. Az 1848-as szabadságharc eseményeinek felidézése után adjuk át az elismerő díjakat - a díszpolgári címet és a Somogyjádért kitüntetéseket - településünk arra érdemes személyeinek. A világháborúk áldozatai és a harcokban elesett katonáink előtt május utolsó vasárnapján tisztelgünk, amikor a megemlékezés keretében megkoszorúzzuk a háborúkban elesett somogyjádiak névsorát tartalmazó emlékművet.

A téli ünnepségek sorát a szépkorúak köszöntése nyitja. Októberben, az idősek hónapja alkalmából az önkormányzat a falu nyugdíjasait hívja meg a művelődési házba kötetlen beszélgetésre és egy vacsorára. December elején az óvodásokhoz jön el a Télapó. Ez alkalomból a játszóházban és bábszínház előadásán mulathatnak a kicsik, akikhez végül a Mikulás is betoppan, hogy csomaggal vagy virgáccsal lepje meg őket.

Karácsony napjára készülve ugyancsak közösen ünnepelnek a falubeliek. A teltházas rendezvényen sokszor szűkösnek bizonyul a művelődési ház. Több mint tíz éve tartó hagyomány, hogy ekkor az önkormányzat élelmiszercsomaggal kedveskedik a hetven éven felülieknek. Szintén a helyi hagyományok közé tartozik, hogy decemberben találkozót rendezünk az adott évben nyugdíjba vonult somogyjádiaknak. 2004. szilveszterén hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára újévköszöntő rendezvényünket. Ekkor a község polgármestere és a képviselő-testület a Millenniumi parkba közös koccintásra hívja a falu lakóit.

Sunday the 26th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates