Akadálymentes logó

 

XVI. évfolyam 100. szám /2007/3. június-július-augusztus

2007-09-03

Forró jádi nyár

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg idén, ami megviselt embert, állatot, növényt. A hőség ellenére a programok a terv szerint történtek.


Iskolatalálkozó

A hagyományos osztálytalálkozók után újszerű kezdeményezéssel állt elő Pánger Ferencné: hívjuk össze az 50 évnél régebben a jádi iskolában végzett öregdiákokat. Az 1920 és 1947 között a helyi iskolában végzett diákok számára több mint kétszáz meghívót postáztak, közülük mintegy 150-en meg is érkeztek a hajdani református iskola udvarába.
Hihetetlen öröm és meghatottság volt látni az egykori iskolatársakat, ahogy egymást köszöntötték. „Nem ismersz meg?” „Na ki vagyok?” – hangzottak el a kérdések. Aztán a válaszadás után következett a nagy ölelkezés, a örömkönnyes emlékidézés. Érdeklődve nézték az erre az alkalomra összeállított fényképtablókat, és természetesen mindenki hozott magával is korábbi fotográfiákat.
A találkozóra egykori pedagógusok is eljöttek: Bogdán Etelka, Egri Bálint, Stamler Imre, Suskovics Lászlóné.
A vendégfogadók nevében Lőrinczné Kiss Ilona polgármester köszöntötte az öregdiákokat, és bemutatta a jelenlegi Somogyjádot, ismertette az elért eredményeket, és a tervekről is beszélt. Az ünnepi istentiszteletet követően a hajdani pedagógusok sírján helyeztek el virágokat, emlékfát ültettek a régi iskola udvarába, majd az új iskola ebédlőjébe vonult a társaság. Itt a finom ebéd elfogyasztása közben és után felelevenítették a régi diákcsínyeket, kedves emlékeket, és sokan táncra is perdültek. A köszönő szavak mellett a jó hangulatú rendezvényről a viszontlátás gondolatával búcsúztak.
A résztvevők külön köszönték a szervezők és segítők munkáját és anyagi támogatását, hogy ezzel hozzájárultak egy felejthetetlen találkozó megrendezéséhez.Ismét angol nyelvi tábor

Hetedik alkalommal került megrendezésre az angol nyelvi tábor az általános iskolában, több mint 70 gyermek részvételével.
A Rochesterből érkezett amerikai tanárok a jádi kollégák segítségével angol nyelvű énekeket, mondókákat tanítottak, így játékos, vidám hangulatban bővíthették angol nyelvtudásukat a gyerekek.
A kapcsolat a két település református gyülekezeteinek köszönhető. A vendégek itt tartózkodásának költségeit a rochesteri gyülekezet adományaiból fedezték, így a gyerekek szüleinek mindössze kétezer forintos hozzájárulást kellett fizetni.
A táborba más településekről, köztük Kaposvárról is érkeztek diákok.
A július 27-én, a református templomban tartott bemutatón a szülők örömmel látták gyerekeik fejlődését. Az amerikai vendégek jól érzeték magukat a vendéglátó családoknál, és bízunk abban, hogy mi is mutattunk nekik valamit, és a tengerentúlra magukkal vittek néhány magyar szót, és némi ízelítőt az ezeréves magyar kultúrából.


Kiállítás-sorozat

A helytörténeti kiállítóhely és vendégház egy éve kezdte meg működését. Az évfordulóra a helyi alkotók műveiből nyílt indult kiállítás-sorozat „Mester és tanítványai” címmel. Molnár Pál ny. rajztanár olajfestményeit, Bózsa Brigitta rajztanár üvegképeit, Stamler Adrienne tanár modern képzőművészeti alkotásait és a főiskolás Szabó Dóra állatképeit, valamint Hartmann Kitty festményeit nézhetik meg. A kiállítás minden nap látogatható.

Forrás: Jádi Újság

Sunday the 4th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates