Akadálymentes logó

 

XVII. évfolyam 122. szám /2011/1. január-február

2011-01-28

KÖZFOGLALKOZTATÁSRÓL

A rendelkezésre állási támogatást (RÁT) 2011. január 1-jétől bérpótló (BPJ) juttatás váltotta fel. A BPJ juttatás feltétele szinte megegyezik a RÁT-ra jogosultság, támogatás szabályaival.

 

A jövőben az önkormányzati rendelet alapján a juttatásban részesülő lakókörnyezetének rendben tartása, minimum konyhakert művelése is feltétel lesz. Az új szabályozással szinte teljes mértékben megváltozott a közfoglalkoztatás lehetősége is.

2010. december 31. napjával megszűnt a közcélú foglalkoztatás, melynek keretében az előző évben 40 főt tudtunk napi 8 órában foglalkoztatni, részükre jövedelmet biztosítani. 2011. január 1-jétől a Munkaügyi Központ által közvetített, elsősorban bérpótló juttatásban részesülő munkanélkülieket alkalmazhatunk, - többségében napi 4 órában, akik egyben kötelesek is a felajánlott munkát elfogadni. A foglalkoztatás megvalósítására pályázatokat írtak ki. A Munkaügyi Központ egy meghatározott keretből gazdálkodik. Önkormányzatunk a kiírást követő napon pályázatát beadta,- a kiírt pályázati lehetőségekkel élt.

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás keretében legalább 2 hónap, legfeljebb 4 hónap időtartamú 2011.01.17. napjától 2011.05.17. napjáig 17 fő 4 órás foglalkoztatását tudjuk biztosítani. (A Munkaügyi Központ a közvetítéseket elvégezte, 4 fő nem vállalta a munkát, így a BPJ folyósítást részükre meg kell szüntetni). Május közepétől újabb 17 főt tudunk bevonni 4 órában 4 hónapra, majd még év végéig hasonlóan.

A hosszabb idejű közfoglalkoztatásra, csupán évente egyszer lehet benyújthatni pályázatot, melynél az alkalmazás időtartama legfeljebb 2-12 hónap lehet 6-8 órás munkaidőben.

Somogyjádra lebontott keretből mindössze pályázattal 1 fő 8 órást 10 hónapra, valamint 5 főt 7 hónapig 6 órában tudunk majd a tavasztól - őszig foglalkoztatni.
A leírtakból is jól kitűnik, hogy jóval kevesebb az elvégeztethető feladat,- létszám többnek tűnik, mivel a 4 órásokat maximum 4 hónapig lehet alkalmazni,- azonban ha átszámoljuk az előző évi összes munkaórát, akkor látjuk, hogy az előző években jóval több lehetőség volt.
Más támogatási forrásokat is kerestünk, hogy minél több ember számára tudjunk munkát, jövedelemszerzési lehetőséget biztosítani. A további pályázatoknál elsődlegesen olyanokat kerestünk, ahol nem kellett önerőt, saját forrást önkormányzatunknak biztosítani.

Ilyen foglalkoztatás a rehabilitációs járadékban részesülők foglalkoztatatása, melynél a munkáltatónak nem kell megfizetnie a törvény által meghatározott rehabilitációs járadékot, valamint a foglalkoztatottra a bér és járulékainak, valamint az utazás költségeinek 100 %-át a Munkaügyi Központ megtéríti.

Így tudtunk 3 fő férfi somogyjádi lakost a TÁMOP 1.1.1 pályázat keretében 10 hónapra karbantartóként és közterületi munkára alkalmazni.
Az Alapszolgáltatási Központhoz, gyermekorvosi és védőnői rendelők tisztántartásához szükségünk volt takarítónőre. Sajnos (vagy öröm) Somogyjádon nem volt olyan ellátott, aki ilyen típusú ellátásban részesül, így a Munkaügyi Központ egy kaposvári rehabilitációs járadékban részesülőt tudott csak kiközvetíteni erre a munkára.

Lőrinczné Kiss Ilona
polgármesterForrás: Jádi Újság
Szerző: Lőrinczné Kiss Ilona, polgármester

Thursday the 30th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates