Akadálymentes logó

 

XX. évfolyam 132. szám 2013 / 1 január-február

2013-03-04

Farsang 2013

A farsang zajos mulatságainak alapja egy ősi hiedelem. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vígalommal, jelmezes karneváli felvonulással akartál elűzni ezeket. A hiedelem mára elhalványult, de a szokás megmaradt. Szerencsére. Így aztán 2013-ban is része lehetett a farsangi vígságokban kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

A somogyjádi iskolában a farsang a tanév egyik kiemelt diákrendezvénye Így volt ez az idén is. A gyerekek tanáraikkal, szüleikkel már hetekkel a rendezvény előtt lázas készülődésbe kezdtek. Február 16-án aztán minden „meglepetés-produkcióról" lehullott a lepel. Délelőtt az alsó tagozatosok vették birtokba a művelődési házat. Változatos, színes jelmezbe öltözött lurkók cikáztak fel s alá a szülők között, akik most reménytelenül igyekeztek ráncba szedni csemetéiket. Ráhangolódásként a somogyjádi zumba csoport lendületes műsorának tapsolhattunk. A színpadon először az elsősök mutatkoztak be csodálatos egyéni jelmezeikben. A 2. osztályosok változatos cirkuszi produkciója után csak azt mondhattuk: Bravo, bravissimo! A harmadikosok a népszerű Gangnam style című számra adtak elő egy koreográfiát egyikük édesanyja segítségével. A 4. évfolyam közös farsangköszöntő műsorral kezdte az egyéni jelmezek bemutatását. A jósnő még a csinos műsorvezetőt is zavarba hozta jóslatával. (Bár az 5 gyereknek a polgármesterasszony biztos örülne...). A gazdasági helyzetre utalva az egyik kisfiú „önkormányzatosnak" öltözött. Volt is nevetés! A tapsvihar természetesen egyik osztály produkciója után sem maradt el. A vidám hangulatról a továbbiakban sok-sok játékos vetélkedő és a tombola gondoskodott. Délután 16 órától a felsősök rendezvényével folytatódott a farsangi mulatozás. Az 5. osztályosok vidám jelenete a börtönök világát idézte. A rockba átcsapó reggeli torna után a rabok iskolapadba ültek, hisz a „jó rab is holtig tanul".

 

A rakoncátlan ördögök Valentin-napon megtréfálták a hatodikosokat. A lányokból fiúk lettek, a fiúkból pedig - a közönség nagy derültségére - „csodaszép" lányok. A hetedikesek a játékos kedvű szülőket is bevonták produkciójukba. Michael Jackson Thriller című számára készítettek izgalmas koreográfiát. A 8.a osztály Szombat esti gáz című műsorában szédületes táncparódiákat mutatott be. A közönség orosz balettet, hipp-hoppot, mulatóst, rock and rollt láthatott a sztárelőadóktól. Végül a 8.b osztálytól megtudtuk, hogy vannak még rossz gyerekek, de a Mikulás őket is szereti. A magát könnyesre nevető zsűri minden produkciót nagyon magas színvonalúnak értékelt. Igaza is volt! Ki tudott volna dönteni? Senki.

 

A jelmezes műsor után három szenzációs tánctudású csoport lépett színpadra a play-backben. Nem maradt el a tombola sem, de a diáksereg alig várta a discot. Végül fergeteges hangulatú buli vette kezdetét. A fiúk és lányok még a tanári kart is megtáncoltatták!

 

A tombolahúzásban, izgalmas játékokban, a táncban megéhező és megszomjazó gyerkőcök
egész nap bátran felkereshették a szülői munkaközösség ételektől, süteményektől, üdítőktől roskadozó asztalait. A köszönet mindazokat megilleti, akik bármilyen módon hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Mert a siker biztos. Ez látszott a gyerekek szemén. És ugye, ezért érdemes. Hogy közben elfáradtunk? Ez igaz. De utólag ki bánja, ha a lurkóknak örömet szerezhettünk?

 

Elmúlt farsang el, el, el. De ugye, lesz jövőre is?!


Forrás: Jádi Újság
Szerző: Bögös Lászlóné DÖK segítő tanár

Wednesday the 4th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates