Akadálymentes logó

 

XXI. évfolyam 137. szám 2014/2 május, KÜLÖNSZÁM

2014-05-20

Megújul a villámcsapta templom

Helyreállították a tornyot és villámhárítót szereltek a somogyjádi református templomra. A műemléket tavaly villámcsapás érte, leégtek a villanyvezetékek és a párkány is balesetveszélyessé vált. A parókia is rossz állapotban volt. A teljes felújítás 13 millió forintba került, amit uniós és hazai források mellett adományokból finanszíroztak.

 

Még mindig látszanak a villámcsapás nyomai a somogyjádi református templomon. Sok helyen hiányzik a párkány és a falak sincsenek még mindenhol lefestve. Az vihar sújtotta műemlék még most is balesetveszélyes.


Lőrinczné Kiss Ilona, polgármester, Somogyjád:

 

- Óriási villámcsapás érte a református templomot és tulajdonképpen itt a környező házakon is érzékelhető volt. Nagyon sok elektronikus vezeték ment tönkre, villanyvezetékek mentek tönkre. Konkrétan itt a református templomnak leégett a villanyvezetéke, a parókiánál kiégett a villanyóra, a gázkazán, rengetek minden meghibásodott.


Helyreállították a tornyot és villámhárító védi már a templomot - teszi hozzá Lőrinczné Kiss Ilona. Ezt közel 8 millió forintból valósították meg, amelyből az önkormányzat 1,2 millió forint önrésszel , a helyiek pedig 650 ezer forint adománnyal járultak hozzá. A beruházás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg az Európai Mezőgazdasági Fejlesztési Alap részeként. A Parókia is megújult uniós forrásból közel 5 millió forintból. A közeljövőben a templom új tetőt is kap de a omlásveszélyt is megszüntetnék, erre az önkormányzat a költségvetésből elkülöníti a szükséges forrást. A cél, hogy ne csak belül, hanem kívül is szép legyen a település egyetlen műemléke.

Sunday the 4th. Hosted by KoViSoft.Hu - Joomla Templates